De leenvormen

Sommige mensen hebben geluk dat ze er nooit een beroep op hoeven te doen. Maar bij veel mensen komt het toch regelmatig voor: voor een grote uitgave staan en er nog onvoldoende voor gespaard hebben. In die gevallen biedt een krediet uitkomst.

Momentkrediet

Dat kan als "momentkrediet", via de bankrekening waar het salaris op binnen komt. Vrijwel iedere bank kent die mogelijkheid. Doorgaans betekent dit dat het saldo van de bankrekening één of twee maanden "rood" mag staan. Na die periode wordt verwacht dat het saldo weer zwart staat. Het is dus echt een krediet voor een kort moment. Het momentkrediet kent een heel hoge rente.

Is er langer krediet nodig, dan komen de financieringscontracten in beeld:

  • Het doorlopend krediet
  • De persoonlijke lening

 

Doorlopend krediet

Feitelijk is dit een afzonderlijke bankrekening. Eén waarbij de bank u toestemming geeft "doorlopend" rood te staan. Eens per maand brengt de bank bij u 1 of 2% in rekening. In dit bedrag is de rente van de lening begrepen. Het restant wordt gebruikt om de schuld te verminderen. Het kenmerk van het doorlopend krediet is met name dat de schuld nooit helemaal afgelost hoeft te worden. Men heeft de vrijheid telkens weer op te nemen wat daarvoor werd afgelost. Vandaar de naam 'doorlopend'. Ook heeft men de vrijheid de lening ineens boetevrij terug te betalen.

Persoonlijke lening

Anders dan bij het doorlopend krediet bestaat bij de persoonlijke lening geen mogelijkheid afgeloste bedragen weer op te nemen. Het is een heel vaste vorm van lening. En daarmee heel geschikt voor "objectfinanciering". Zoals een boot, een auto of caravan. Geschikt omdat naarmate de auto minder waard wordt, ook de lening minder zou moeten worden. Zou dat niet zo zijn, dan wordt iedere volgende autofinanciering steeds hoger. De "oude" lening moet immers ook weer meegenomen worden. ik neem graag de tijd voor u om samen na te gaan welke vorm het beste voor u is.


geldlenen


 
 
 
 
E-mailen
Bellen